Begin Blog
Stamboom Posted by Freek Ramaker20 Mar, 2016 11:29
Na een flinke zoekpartij de oorsprong van onze achternaam kunnen vinden: Hendrik Geertsen de Raademaker.
Hendrik blijkt twee keer getrouwd te zijn geweest.
Ik heb van 6 kinderen de doopgegevens kunnen achterhalen.
Jennigje Jansen Gieljan(s) is de 4 x overgrootmoeder van Frederik Ramaker, van mij dus, na een flinke zoekpartij heb ik een (groot) gezin gevonden waar zij deel van uitmaakt, echter haar geboorteakte is onvindbaar.
Niet duidelijk waar de achternaam Gieljan vandaan komt en wanneer deze voor het eerst is gebruikt.
Op de overlijdensakte van o.a. Jan:
Vader Hendrik Ramaker
Moeder Jennigjen Gieljans
Kan de naam van schoonzoon overgenomen zijn?
Valkuilen
Stamboom Posted by Freek Ramaker20 Mar, 2016 14:32
De grootste valkuil bij stamboom onderzoek: gegevens van anderen overnemen. In veel publicaties zijn Hendrik Gerrits Ra(de)maker (van Oltheem) en Jan Gerrits Rademaker zonen van het echtpaar Gerrit Hendriks Rademaker en Z(s)waantje Jansen (van Balderhaar.
Zodra je echter alle kinderen van Gerrit Hendriks Rademaker opzoekt en invult, ontstaan er vreemde overlappingen bv een volgend kind binnen een halfjaar. Ook de ene keer Holtheeme en daarna weer Holthemerbroek als geboorteplaats, allerlei variaties in spelling van naam en plaats; de ene keer gedoopt in Gramsbergen, dan weer in Hardenberg en ga zo maar door.
Ik heb er nu (voorlopig?) maar voor gekozen om er twee gezinnen van te maken en die los van elkaar verder uit te werken. Onze tak is dan die van Hendrik Gerrits uit Holthemerbroek. ’Gerrit Hendriks J.M. van Holtheme met Zwaantje Jansen J.D. van de Baalder Haar. ’ Alle kinderen keurig gedoopt in Gramsbergen met als geboorteplaats Holthemerbroek.
Zoon Hendrik als ‘onze’ voorvader en zijn zus Geesje als stammoeder van de tak Blaauwgeerts.
De andere Gerrit Hendriks Rademaker als vader van Jan die bij de volkstelling 1748 met broer Gerrit op huis Ramaker in Holtheme woont. Van die familie ontbreken veel doop- en trouwakten en blind varen op wat anderen beweren durf ik niet meer.
Ekenhorst
Stamboom Posted by Freek Ramaker20 Mar, 2016 14:55
Om meer te weten te komen over mijn betovergrootvader Hendrik heb ik informatie over Derk Ekenhorst en zijn familie toegevoegd.
Derk was de buurman en getuige bij het overlijden van Hendrik. Hendrik was meijer op Ekenhorst en Eikenkast. Daar vind ik ook een notitie die nader onderzoek vraagt: getuige bij de doop van het jongste kind van Derk: Zwane Jager Lutter, zou Zwane dan toch hertrouwd zijn? hoewel op de trouwakte van Jan Harm staat dat ze weduwe was en landbouwersche.
Er blijken meerdere families Ekenhorst te zijn, die geen familie van elkaar hoeven te zijn. Vaak nam men de naam van het erf of de plaats aan als achternaam.
Derk woonde op Klein Ekenhorst. Evert Everwijn woonde op Groot Ekenhorst, hij was getrouwd met Ale Ekenhorst en noemt zich later Evert Ekenhorst.
Eikenkast
Stamboom Posted by Freek Ramaker20 Mar, 2016 14:39
Weer een paar onduidelijkheden omtrent mijn voorvader Hendrik opgehelderd:- Hendrik is in 1802 meier van Hindriks en in 1807 van Ekenhorst beide te Heesterkante (in Duitsland).
Bij de doop van zoon Jan Harm was hij ‘Ekenkaster Meijer’
Op de kaart uit 1867 zijn de plaatsen Eikenkast en Hindriks duidelijk aangegeven.
De meier was een pachtboer of huurboer.
Hendrik was geboren in Holthemerbroek, dat ligt net over de grens in Nederland.
Hendrik is jong gestorven, zijn weduwe is in Heesterkante blijven
wonen, naar het hoe en waarom moet ik nog verder onderzoek doen.
TNG 11
Stamboom Posted by Freek Ramaker19 Apr, 2016 20:54
Er is een nieuwe versie van The Next Generation of Genealogy Webbuilding (TNG) uitgekomen, versie 11.0.0 Deze nieuwe versie heeft een leuke nieuwe optie: gezin.
Met één druk op de knop het hele gezin in beeld met de mogelijkheid om het af te drukken.
Er zijn veel meer wijzigingen en aanvullingen, maar deze springt er echt uit.
wat was
Stamboom Posted by Freek Ramaker01 Oct, 2016 15:13
Een tijdje niets geschreven, nu even bijwerken:
de voorouders van opa Herman Hendrik Scheffer doorgeakkerd en aangevuld van mijn opa Frederik Ramaker inmiddels ten minste 6 generaties compleet en van een aantal 8 of 9 en 10, dan praten we over eind tachtigjarige oorlog de afgelopen dagen en weken nog een keer de voorouders Ramaker
doorgeakkerd, je vindt toch steeds weer aanvullende informatie. Nu probeer ik een tijdlijn te maken, wie kende wie en hoe ontmoetten ze elkaar. Namen zijn vaak afgeleid van de plaats of het erf waar men woonde. Zelfde achternaam betekent dan niet dat ze familie zijn.
Voorbeeld: Blaauwkamp.
Seine Gerrits(en) Mas, van Masthuis Radewijk, trouwt met de weduwe Harmtje Alberts van ‘t Holt gaat bij haar inwonen en wordt daarna Seine van ‘t Holt.
Zoon Jan trouwt met Fennegje Hendriks Zwijze die op de katerstede ‘t Blaauwkamp in Baalder woont.
Hij wordt dan Jan Seines Blaauwkamp (van ‘t Holt) en neemt in 1811 de naam Blaauwkamp aan.
Zijn broer Gerrit heeft ook een boerderij in Baalder, maar heeft de naam Gerrit van ‘t Holt.
Voeg daarbij de vele variaties in spelling (Blauwkamp, Blaaukamp) of (Zwijse, Zwiese, Swiese) enz en je hebt zo een paar dubbele personen.
Zo was Harmtje Alberts van ‘t Holt eerder gehuwd met Jan Gosen
Hanekamp, maar er waren meer Jannen van Goossen op de Hanekamp in Radewijk, dus nog een open eind.
De plaats van de katerstede Blaauwkamp is wel duidelijk aangegeven op een kadastrale kaart van 1832
in toenmaals Baalderveld en inmiddels weer Baalderveld
Van mijn vader heb ik nu alle voorouders in beeld soms kun je flink de mist in gaan met informatie op internet.
blijkt de index betrekking te hebben op dopen i.p.v. begraven overzicht voorouders Aleida Jagers
Stamboom Posted by Freek Ramaker04 Dec, 2016 15:11
.. de verwantschap tussen mijn moeder Alberdina Scheffer en 7 maal haar overgrootvader Bocke Joukes. Ma zou vandaag 95 zijn geworden ..
Ik ben nu bezig de gegevens aan te vullen met ‘harde’ bewijzen van
geboorte, trouwen enz en de Website Alle Friezen is daarvoor een goede bron.
Ook op zoekakten.nl is veel te vinden, maar de vele plaatsen
in een voor mij vrij onbekende streek maken dat lastig en er waren
families doopsgezind, dus dan geen kinderdoop.
Ook de spelling is lang niet eenduidig.
Juffrouw Scheffer
Stamboom Posted by Freek Ramaker20 Nov, 2016 16:25
Dezer dagen kreeg ik een link door van Ingrid.
In Delpher staat een verwijzing naar dit berichtje uit 1914:
Opoe Scheffer, zoals wij haar noemden, trok vanuit het hoge Noorden naar Hardenberg om de kinderen daar de beginselen van lezen, schrijven en rekenen bij te brengen en naar we inmiddels weten later ook nog het handwerken.
Herinneringen aan gesprekken over vroeger komen weer boven. Ik heb in de eerste jaren na haar pensionering bij haar in huis gewoond. Helaas heb ik geen aantekeningen gemaakt en moet terugvallen op mijn geheugen. Maar dat kan ik hier en daar aanvullen met zoeken op Google.
Om te beginnen, een schoolfoto uit Betterwird:
Onmiskenbaar, een jeugdfoto van juffrouw Eelkje Boersma!
De bron geeft aan dat het rond 1905 geweest kon zijn, maar dat kan niet kloppen. Het zal net voor haar vertrek in 1914 geweest zijn.
In 1901 begonnen de normaallessen in Dokkum:
Oma was een van de deelnemers. Haar toenmalig hoofd der school heeft pake en beppe (haar ouders) weten te overtuigen dat ze een knappe kop had en dat het zonde zou zijn als ze gewoon in het huishouden zou gaan werken en dat met de komst van de normaallessen zich een uitgelezen kans voordeed om haar te laten doorleren. Dat was geen normale zaak in die jaren!
Pake was een man van vele ambachten (en ongelukken, dat ook) In die jaren een klein boerderijtje, en allerlei handel zelfs boekhandel.
Ze woonden niet ver van Dokkum, maar het was voor de jonge Eelkje toch elke avond ca 5 km lopen naar school en ‘s avonds laat weer terug.
Ze kon ook met de paardentram, maar dat dubbeltje spaarde ze liever uit om boeken van te kopen.
In die tijd is Pake voor de zoveelste keer verhuisd, of ik nog kan achterhalen hoe die ‘weg’ gegaan is?
Ik herinner mij dat we toen ik een jaar of tien was een keertje op bezoek waren in Dokkum bij Maaike en Triensje, voor zover ik weet haar kosthuis van de jaren dat de aan school stond dicht bij Dokkum (en nu ingevuld met Betterwird).
Een bizar detail van dat bezoek (zo rond 1958).
We zaten in de nette (voor)kamer, deftig, met de breekbare dametjes in klederdracht, kopje thee met theebeschuitjes.
Er loopt een heer (vijftiger) voor het raam langs en die valt achterover en blijft op de stoep liggen, op z’n rug, voeten met bruine schoenen in de V-stand. Dood!
Eén van de oudjes ziet buiten dat hij dood is, gaat naar binnen om een deken te halen en legt die over hem heen. Ik hoor haar nog zeggen: ”dat is .. en dat is de zoveelste uit dat gezin die zomaar dood neervalt” . Bizar!
Dit was dus haar eerste baan:
In Hardenberg gaat Eelkje in de kost bij de familie Middendorp, zij woonden aan de Vecht dicht bij de brug.
Dit zal rond 1960 geweest zijn, ook daar ben ik met oma wel eens op bezoek geweest in het huis van Middendorp links.
Een paar jaar later verhuisde juffrouw Middendorp naar Heemse omdat het oude huis werd afgebroken. Ze woonde daar in de voorkamer bij Dokter Nauta, aan de Scholtensdijk, en ook van die kamer herinner ik me thee met een theebeschuitje uit een glimmend trommeltje.
Alberdina Vugteveen
Stamboom Posted by Freek Ramaker01 Oct, 2016 15:29
Van ‘opoe Vugteveen’ zoals mijn moeder haar noemde was weinig bekend.
Een niet al te scherpe foto en het feit dat ze begraven was op het oude kerkhof bij het witte kerkje in Heemse en niet eens naast haar lang tevoren overleden man, de een dicht bij de kerk en de ander helemaal in de andere hoek.
Veel zoekwerk, combineren van gegevens, deduceren en vergelijken van mogelijkheden levert een aardig beeld van hoe het geweest kan zijn. Dichterbij het verleden kom ik niet. Toch is ze me nader gekomen!
Eelkje Stevens de Meer
Stamboom Posted by Freek Ramaker18 Dec, 2016 10:21
Weer een tak uitgeplozen, dit keer van pake Boersma zijn moeder.
Mooi dat de namen Steven en Eelkje in onze familie steeds zijn doorgegeven.
Van de plaats Eestrum ontbreken een aantal akten, daar stopt de lijn in 1740.
Ook de lijn Postma loopt niet verder dan ca 1710.
Alle Friezen
Stamboom Posted by Freek Ramaker15 Jan, 2017 13:32
De afgelopen weken verder gezocht naar Friese voorouders.
Een deel van de informatie die ik had was niet onderbouwd en de website https://www.allefriezen.nl/ is een rijke bron van informatie.
Geen gemakkelijke bron overigens, afbakenen op plaats en periode gaat regelmatig fout. Ook is een flink stuk kennis van de Friese plaatsen en indeling nodig, ieder dorpje had wel zijn eigen kerkje en een deel van onze familie was Doopsgezind, dus zoek je dan vergeefs naar geboortedata.
Van oma Eelkje Scheffer-Boersma heb ik een vrij compleet overzicht en waar het stopt hebben ook andere onderzoekers geen verdere voorouder informatie gevonden.
De laatste informatie die ik heb aangevuld is die van Boote Luitjens en zijn vrouw Trijntje Jans. Boote was een invloedrijk persoon, tevens welgestelde boer, maar dat gaat vaker samen. Er zijn dan ook veel akten die zijn naam bevatten.
En veel andere namen, die heb ik deels gereconstrueerd en dat levert een aardig plaatje op. Zowel Boote als Trijntje zij twee keer getrouwd geweest en dochter Martien levert een boeiende reeks voorouders op.
Martien is vernoemd naar Martjen Johannes en zij is dochter van (ds) Joannes Metelen (ook Meetlum).
Hij was predikant in Twijzel en van hem wordt verteld:
“De eerste, die in deze gem. het leeraarambt heeft waargenomen, is
geweest zekere Ayko, Pastoor te Twijzel, die in 1567, wegens de
verkondiging van de gezuiverde leer, het land moest ruimen. De eerste, die na hem kwam, was JOHANNES METELEN, die, op het einde dier eeuw hier in dienst getreden zijnde, in 1613 overleed. “
Het moet een boeiende tijd zijn geweest. Midden in de Tachtigjarige oorlog, volop godsdiensttwisten en betweterigheid. Hij en zijn vrouw zijn in de kerk van Twijzel begraven. Zijn voorouders stammen uit Metelen Nordrhein Westfalen en gaan terug tot het jaar 1500.
In de lijn mist er één moeder, daar heb ik niets van kunnen achterhalen, maar vaak zijn kerkboeken zoekgeraakt en dat is dan echt weg.
Op de TNG website heb ik meer informatie opgenomen, boeiend!
Grappig is ook dat als je opnieuw gaat zoeken en vaak weer onverwachte feiten opduiken en je nieuwe verbanden kunt leggen.
Een ruime kring om de directe verwanten verheldert veel!
Meijerink
Stamboom Posted by Freek Ramaker10 Mar, 2018 11:12
De afgelopen tijd heb ik de tak Meijerink nog een keertje doorgeakkerd en aangepast.
Ook de uitwerking naar de website Schansen gewijzigd en een artikel over de boerderij ‘t Meijerink in Ennevelde toegevoegd.
Onze voorouders hebben er maar korte tijd verbleven, maar de naam is gebleven.
Er hebben veel gezinnen gewoond en er zijn meerdere personen met deze achternaam, die echter geen familie zijn. Ook komt de naam Meijerink veel voor in omliggende plaatsen. Het uitzoeken van de verwantschappen is een tijdrovende klus en je bent er eigenlijk nooit klaar mee.
Wat het zoeken lastig maakt is de gewoonte om te vernoemen.
Vaak een handig hulpmiddel, maar bij grotere gezinnen hebben ze allemaal een Hendrik of Egbert of Lucas, genoemd naar dezelfde opa. En voor de recente familie vind ik dan wel een overlijdensadvertentie of graf, maar welke ouders erbij horen is dan weer moeilijk, die gegevens zijn verborgen door onze privacy regels. 100 jaar geboorte, 75 jaar huwelijk, 50 jaar overlijden.
Vandaar dat ik in mijn stamboom programma soms personen opneem die (nog) niet gekoppeld zijn aan een gezin of familie.
En de generatie die het nog wist is helaas overleden.
Stamboom Posted by Freek Ramaker07 Jul, 2018 10:48
De berichten die op Facebook zijn geplaatst hier herhalen:
15 april 2018
.. de website op onderdelen aangepast en (voorlopig?) afgerond en klaar!
13 april 2018
Aan de website Schansen.nl een pagina toegevoegd met informatie over de plaats en geschiedenis van het erve Ramaker waar in een ver verleden onze voorouders gewoond hebben.
1 maart 2018
De voorouders van Meijerink in mijn stamboom weer eens grondig doorgenomen n.a.v. een opmerking van een bezoeker. Hendrik Hendriks is een voorouder die niet zo eenvoudig te plaatsen is. Je moet het dan hebben van aanvullende informatie.
Een aantal onderzoekers komt met een geboortedatum (7 feb 1697) zonder onderbouwing en veel van hen lijken dat van elkaar over genomen te hebben.
Op grond van leeftijd en trouwdatum, van lidmaat (belijdenis) enz. bleef er twijfel o.a. omdat bij datum lidmaat na huwelijk de aanduiding j.m. van .. gebruikt werd i.p.v. m. en heb ik de lijn naar Gog(h) toch maar losgelaten en ook gekozen voor de andere oplossing.
Maar daar wel onderbouwing bij gezocht en gevonden.
Hendrik Hendriks van Doeseman, en een generatie later en nadat ze naar Ane zijn verhuisd wordt dat Hendrik Meijerink.
Naamgeving blijft altijd lastig omdat er vaak vanuit het nu terug gezocht wordt en de naam inmiddels is gewijzigd.
Mijn programma TNG heeft daar niet een echt goed oplossing voor, dan gebruik ik de aanvulling: Doeseman (later Meijerink).
Schansen
Stamboom Posted by Freek Ramaker07 Jul, 2018 11:01
.. Jan Harm Ramaker heeft een aantal jaren in Heemse gewoond. Aan de hand van namen van getuigen bij o.a. overlijden getracht de plaats waar dat was in kaart te brengen.
Buren waren Kampman, Otten en Zweers die aan de Hessenweg woonden. Aan het huis van Gerrit Otten is later het
gemeentehuis van Ambt Hardenberg vastgebouwd en langs de Hessenweg de tramlijn aangelegd (ca 1886)
In 1865 is het gezin van Jan Harm Ramaker verhuisd naar de Hoogenweg. Het Baalderveld (de Volle Uren) was nog onontgonnen.
Stapje voor stapje brengen we de geschiedenis in kaart.
Jagers
Stamboom Posted by Freek Ramaker07 Jul, 2018 11:04
.. Na flink wat zoekwerk kan ik weer een paar open eindjes oplossen:
In de boedelbeschrijving van 1820 na het overlijden van Maria Clara,
Gravinne van Rechteren, de vrouw van Jacob van Foreest kom ik het
volgende tegen:
– de katerstede Jagers niet ver van Huize Heemse
– de katerstede Schansman aan de Hesseneg Heemse
ook opmerkelijk:
.. in tegenwoordigheid van Jan Kromhof en van Hendrikus Jagers, beide landbouwers van beroep en te Heemse voorzeid, de eerste in nr. 57 en de tweede in nr. 60 woonachtigh, als hiertoe expresselijk verzochtte getuigen ..
Kennelijk was Hendrikus Jagers meer dan de pachtboer van het Jagers en als buurman van Foreest, bij de boedelbeschrijving in 1820, die 4 dagen duurde was hij er steeds bij.
Hendrikus nam de naam Jagers aan in 1811, naar ik aan mag nemen omdat hij toen op dat bestaande erve woonde.
Zijn schoonzoon Jan Harm Ramaker kwam in ca 1840 op het erve Schansman en kreeg later de bijnaam Schansen.
Weer een puzzelstukje dat op z’n plaats valt.
Zwaantje Lotter
Stamboom Posted by Freek Ramaker22 Feb, 2019 18:39
onze overgrootmoeder Zwaantje Lutterman blijkt voor de tweede keer getrouwd te zijn, en wel met Hendrik Jagers (geen familie van Aleida Jagers overigens).
Later is haar dochter Hendrikje getrouwd met Gerrit Jagers, de zoon van Jan Jagers, broer van Hendrik.
Deze gebeurtenissen spelen in Heesterkant Dld en ik heb nog niet alle akten kunnen vinden.
Tot zover de oude blog informatie. Het geeft een beeld van hoe de zoektocht is verlopen en hoe gemakkelijk je verdwaald in het verleden.